fbpx

Рилски манастир

Рилският манастир е духовна обител, която е сред най-тачените не само в България, но и в целия православен свят.

57 км от х-л Рила, с кола: 59 мин.

Рилският манастир е духовна обител, която е сред най-тачените не само в България, но и в целия православен свят. Основан през 927-941г. от Иван Рилски, а според някои изследователи от негови ученици. Цар Иван Шишман дава на манастира феодални владения 20 села със землищата им.

Най-старата запазена част днес е отбранителната кула, построена през 1335 г. Заедно с нея тогава е имало и еднокорабна черква, издигнати от местния феодал Хрельо. По време на турското робство манастирът запазил значимото си положение, но в 30-те години на 15-ти век бил напълно обезлюден от върлуващите разбойници. Възтановен е през 1460 г., когато в него са върнати мощите на Иван Рилски от Търново. До Освобождението Рилският манастир е играел значима роля за революционерите, книжовниците и духовниците. Килийно училище в него основава Неофот Рилски. Подслон са намирали Васил Левски, Гоце Делчев, Ильо Войвода и др. Тук работели книжовници, преводачи и зографи, обучавали се духовници, поддържали се активни връзки с останалите православни държави. През 1778 и 1833 г. манастирът е опожарен, като и двата пъти е възстановен от Алекс Рилец. Стенописите са дело Самоковската и Банската школа.

рилски манастир хотел рила дупница

Рилският манастир е бил многократно разрушаван и издиган отново. За жалост, мястото на първоначалното му построяване е различно от настоящото. Манастирът е комплекс от крила и сгради, строени по различно време. Основан е на мястото на стара постница. Днес заема впечатляващата площ от 5500 квадратни метра и още 3300 квадратни метра земя. Има 5 етажа, от които се виждат само 4. Стените се извисяват на цели 24 метра. Музеят му е богат и интересен, с над 380 експоната.