fbpx

The Seven Rila Lakes

Цялата красота на Рила планина е концентрирана в нейните изумителни перли – кристалните Седем Рилски езера.

Цялата красота на Рила планина е концентрирана в нейните изумителни перли – кристалните Седем Рилски езера. Разположени са между 2100 и 2500 метра надморска височина, само на тридесетина километра от х-л Рила, Дупница. Можете да тръгнете с кола, а има и редовен транспорт от ЖП и автогарата в Дупница. Ако сте готови за 2,5 км планински преход, Ви препоръчваме да оставите колата си на паркинга при лифта и да се изкачите пеша до първото езеро. По-лекият вариант е лифтът, с който ще се качите за 20 минути.

Езерата носят името на формата си и от най-високото към най-ниското ще видите: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Водите на езерата се оттичат едно в друго и дават началото на река Джерман. Любопитна легенда е свързана с образуването на езерата. Някога там живеели гиганти – съпруг и съпруга. Животът им бил прекрасен, изпълнен с красотата на планинските възвишения и хармонията на семейството. Завидели им другите великани и разрушили дома им. След битката младият великан починал, защитавайки дома си, а от сълзите на невестата му се образували приказно красивите езера.

Красотата на ледниковите езера привлича много туристи и най-доброто време за преход до там е в делничен ден. В почивните дни предвидете малко повече време – за чакане на лифта и разминаване по пътеките. С удоволствие ще приготвим за вас пакет с храна, плодове и напитки, така че да се насладите на обяда си, поседнали до някое от езерата. Има достатъчно големи поляни за това. Просто кажете на колегите от рецепция.